Romániából jöttek Körmendre betörni

A Körmendi Járásbíróság a korábban letartóztatásban volt, jelenleg más ügyben szabadságvesztésüket töltő román állampolgár vádlottakat társtettesként, nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében mondta ki bűnösnek. A bíróság ezért mindkettő vádlottat 4 év 6 hónap börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Egyetemlegesen kötelezte őket 109.999 forint kár megfizetésére.

A vádlottak között a bűncselekmény elkövetését megelőzően, évekkel korábban jött létre az ismeretség. A vádlottak a korábbi években - ismerőseikkel együtt - a környező országokban műszaki áruházak sérelmére lopásokat követtek el oly módon, hogy az üzletbe betörve rövid idő alatt összegyűjtötték és elvitték a nagyobb értékű híradástechnikai eszközöket, így mobiltelefonokat és egyéb műszaki árucikkeket. A vádlottak 2021. január 16-án 21 óra körül egy román rendszámú Forddal érkeztek Magyarország területére, Pátyodnál (Szatmárnémeti) lépték át Románia irányából Magyarország államhatárát abból a célból, hogy műszaki áruház sérelmére betöréses lopást kövessenek el. A vádlottak a belépést követően a gépkocsival Pátyod irányából Eneséig haladtak az M3-as és M1-es autópályákon, majd a bűncselekmény elkövetését megelőző napon, 2021. január 18-án 14 óra körül érkeztek Zalalövő térségébe, ott a 86-os számú főúton haladtak, és 14 óra 29 perckor Körmenden a Halászcsárdánál található Rába-hídon érkeztek a város területére. A vádlottak 14 óra 45 perckor hagyták el Körmend területét a 8-as számú főút melletti temetőnél, a 8-as és a 86-os főutaknál kialakított körforgalom irányába. A kocsit a város szélén - pontosabban nem ismert helyszínen - hagyták és gyalogosan közelítették meg Körmend belterületén - a már előzetesen kiszemelt - műszaki áruházat. 2021. január 19-én 1 óra 55 perc és 1 óra 58 perc között a bejárati ajtót befeszítve behatoltak egy kft. sértett által üzemeltetett műszaki áruházba úgy, hogy a II. rendű vádlott egy fém feszítő eszközzel a bejárati ajtót kinyitotta, amelyen keresztül I. rendű vádlott beszaladt az üzlettérbe, s az árupultból 24 db - különböző típusú - mobiltelefon készüléket tépett le a riasztós vezetékről, amelyeket a nála lévő sporttáskába helyezett. Ezen idő alatt a II. rendű vádlott is belépett a bejárati ajtón keresztül az üzletbe, és a bejárati ajtótól bal kézre eső pénztárpultról - az áruházban belső használatra szolgáló - 2 db mobiltelefont, valamint 1 db - eladásra kihelyezett – mobiltelefont készüléket tulajdonított el, ezt követően pedig a vádlottak együtt távoztak az üzletből.

A terhelteket 2021. január 19-én 09 óra 40 perckor Ököritófülpös településen – a Romániába Csengersima határátkelő felé vezető úton - rendőrök igazoltatták. A gépjármű átvizsgálásakor az utastérben, annak hátsó ülés alatti kárpitja alá rejtve megtalálták a körmendi üzletből eltulajdonított - összesen - 27 db mobiltelefon készülék közül 24 darabot. A további 3 db mobiltelefon készülék, így a 2 db - az áruház belső használatára szolgáló - mobiltelefon az eljárás során nem került elő. A körmendi áruházból eltulajdonított mobilok forgalmi értéke összesen 2.217.865 forint, így a vádlottak cselekménye folytán 2.217.865 forint kár érte sértettet, amely kárból a megtalált 24 db telefonkészülék lefoglalásával és a sértett részére történő kiadásával 2.107.866 forint megtérült. Az üzlet bejárati ajtajának megrongálódása folytán összesen 218.186 forint rongálási kára keletkezett a sértettnek, amely az eljárás során nem térült meg. A vádlottak a bűncselekményt bűnszövetségben követték el.

Az ítélet nem jogerős, mert mindkettő vádlott és védőik a bűnösség megállapítása miatt felmentésért fellebbezést jelentettek be.

Szombathely, 2021. november 10.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály