Rendőrre támadt a sürgősségin

A Szombathelyi Járásbíróság büntetővégzésében hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönt szabott ki egy vádlottal szemben, továbbá a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejére elrendelte a pártfogó felügyeletét.

A tényállás szerint a vádlott 2020. január 20-án 23 óra körül megjelent a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház sürgősségi osztályának várótermében, ahol orvosi ellátást kért. Rövid időn belül nézeteltérései adódtak a kórházban dolgozó személyzettel, majd szitkozódni és kiabálni kezdett, amelyre tekintettel az egyik ápoló a rendőrségre bejelentést tett. 
A bejelentésre négy járőr megjelent a kórházban, majd beazonosították a vádlottat, aki a váróteremben ült. A járőrök meghallgatták a jelenlévő kórházi dolgozókat, ezt követően odaléptek a vádlotthoz és felszólították, amennyiben nincsen szüksége kórházi ellátásra, hagyja el az épületet, ne akadályozza a kórházi dolgozók munkáját. A vádlott a rendőrök többszöri felszólításának nem tett eleget, ezért az egyik járőr a válla alatt, egy kézzel, különösebb erőkifejtés nélkül kivezette a kórház épületéből. A sürgősségi osztályról kiérkezve, a bejárati ajtótól körülbelül 5 méterre, az udvaron a vádlott hirtelen megfordult, majd egy hátrafelé indított mozdulattal, egy alkalommal, közepes erővel, bal öklével szájon ütötte a járőrt, aki az ütés miatt 8 napon belüli gyógytartamú sérülést szenvedett el. A vádlottat közvetlenül az ütést követően az intézkedő rendőrök a földre vitték, és megbilincselték.

A büntetővégzés jogerős.

Szombathely, 2021. november 2.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály