Társasházi lakók verekedtek össze, baseball ütő is előkerült

A Körmendi Járásbíróság az I. rendű vádlottat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 90 nap elzárásra, míg a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt 80 óra közérdekű munkára ítélte.

A tényállás szerint a vádlottak 2020 márciusában egy körmendi társasházban laktak. 2020. március 28-án 11 óra körül a II. rendű vádlott a társasház bejárati kapuja előtt az utcán tartózkodott, amikor szóváltásba került az I. rendű vádlottal, aki éppen a szemetet vitte ki az utcán lévő tárolóhoz. A szóváltás közben az I. rendű vádlott nekiment a II. rendű vádlottnak úgy, hogy őt ököllel mellbe vágta, majd ismét meg akarta őt ütni, amely ütés elől azonban a II. rendű vádlott elhajolt és az I. rendű vádlottat kézzel a földre dobta és a földön őt leszorította. Amikor az I. rendű vádlott a II. rendű vádlott szorításából kiszabadult, befutott a társasház udvarán keresztül a lakásába és onnan egy 54 centiméter hosszú fa baseball ütőt hozott ki, és azt a kezében tartva az udvarról fenyegette meg a még az utcán tartózkodó II. rendű vádlottat azzal, hogy menjen be az udvarra, ott szétveri a fejét. A II. rendű vádlott az I. rendű vádlott felszólítására bement az utcáról a társasház belső udvarára – ahonnan a társasház több lakása is nyílik –, s az I. rendű vádlottal szemben megállva közelről azt kiabálta neki, hogy akkor üsse meg. Ekkor az I. rendű vádlott eldobta a baseball ütőt és egy alkalommal ököllel megütötte a II. rendű vádlott arcát, amire a II. rendű vádlott is visszaütött, egy alkalommal ököllel megütötte az I. rendű vádlottat a mellkasán. Az ütéstől az I. rendű vádlott a földre esett, amire a II. rendű vádlott elkapta az I. rendű vádlott haját és ismét kiabálni kezdett vele, hogy mit képzel, hogy csak úgy nekimegy. Közben a verekedésről a társasházban lakóktól tudomást szerzett a II. rendű vádlott édesanyja, aki telefonon értesítette a rendőrséget.

A vádlottak által kölcsönösen tanúsított, kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartás alkalmas volt arra, hogy másokban – így az utcán vagy a társasházban tartózkodókban – megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Az ítélet mindkettő vádlott vonatkozásában jogerős.

Szombathely, 2021. október 22.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály