Orosz és román embercsempész letartóztatásban

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte egy orosz és egy román embercsempész letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a román állampolgár gyanúsított, mint „szállító”, míg az orosz gyanúsított, mint „előfutó” 10 szír állampolgárnak – akik a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek be Magyarország területére – segítséget nyújtott a magyar-osztrák határ ugyancsak meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. 

A „szállító” gyanúsítottat 2021. október 12-én egy – a nyomozás során még – ismeretlen személy Bécsben megbízta azzal, hogy egy német rendszámú Ford Tourneo személygépkocsival utazzon Szeged környékére, ahol az ország területére a jogszabályi rendelkezések megszegésével belépett személyeke vegyen fel, majd őket az osztrák-magyar határ közelébe szállítsa. A gyanúsított a szírek felvételének helyét, és az egyéb információkat (GPS-adatokat) telefonon kapta meg a megbízójától. A gyanúsított 2021. október 12-én 20 óra körül Szeged környékén 10 szírt egy erdős részen vette fel, majd velük a Kecskemét-Biatorbágy-Győr útvonalon Szombathely irányába indult. Az „előfutó” gyanúsított – az útvonal biztosítása érdekében – egy bolgár rendszámú Audi A7 típusú személygépkocsival a fenti útvonalon végig a Ford előtt közlekedett néhány perc különbséggel azért, hogy amennyiben az úton rendőri ellenőrzés veszélyét észleli, azt időben jelezhesse a másik gyanúsított részére.

A Fordot 2012. október 12-én 23:30 óra körül a 89. számú főúton – amikor Lukácsháza felé haladt – észlelte a rendőrjárőr, és megállásra szólította fel, azonban az migránsokat szállító gyanúsított a rendőri intézkedés alól kivonta magát, és továbbhajtott, többször irányt változtatott, majd – miközben több rendőségi gépkocsi próbálta megállítani – áthaladt Szombathely belterületén is. Végül a Szombathely, Kenyérvíz utca mögött lévő garázssor mellett található zöldterületen keresztül hajtva kísérelt meg elmenekülni a gépkocsival, ahol azonban a jármű elakadt. Ezt követően a gépkocsiból kiszállt, és futva menekült, azonban a rendőrök éjfél körül elfogták. Az „előfutó” gyanúsított vezette gépkocsit 2021. október 12-én 23:50 óra körül Szombathelyen, a Viktória utcában fogták el.

A gyanúsítottak cselekménye alkalmas az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntetténekamegállapítására, amelyet társtettesként követtek el.
A végzések mindkettő gyanúsított vonatkozásában véglegesek.

Szombathely, 2021. október 15.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály