Elfutott a rendőrök elől a szerb embercsempész

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül 3 év 3 hónap börtönre és 6 év 6 hónap kiutasításra ítélt egy letartóztatásban lévő szerb férfit.

A tényállás szerint a vádlott Szerbiában állapodott meg két személlyel abban, hogy anyagi ellenszolgáltatásért a szerb-magyar határt illegálisan átlépő külföldieknek segítséget nyújt a magyar-osztrák határ jogellenes átlépésében, őket a határ közelébe szállítja. A vádlott Belgrádban kibérelt egy szerb rendszámú minibuszt és a költségeire a megbízóitól kapott 300 eurót.  A vádlott a magyar határ átlépését követően a minibusz rendszámtábláit osztrák forgalmi rendszámtáblákra cserélte, így a gépjármű egyedi azonosító jelét meghamisította. 2021. augusztus 18-án a megbízótól telefonon kapott GPS-koordináták alapján Kelebia és Domaszék környékén vette fel a 15 bangladesi állampolgárt, akik aznap a hajnali órákban lépték át jogellenesen a magyar-szerb határt. A vádlott megbízói telefonon küldték meg azokat a magyar-osztrák határ közelében lévő GPS-koordinátákat is, ahová a 15 személyt kellett volna szállítani.
A vádlottat Szombathely térségében a rendőrjárőr igazoltatni akarta. A vádlott az általa vezetett minibusszal a rendőri jelzésre nem állt meg, ezért a rendőrök üldözni kezdték és Szombathely közelében egy mezőgazdasági területen fogták el a gépjárműből elfutó és elrejtőző terheltet, valamint állították elő a minibuszban maradt, csempészett bangladesi állampolgárokat.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére. A bíróság fenntartotta a vádlott letartóztatását, amely ellen nem jelentettek be fellebbezést.

Szombathely, 2021. október 13.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály