37 tonna ólomakkumulátort adtak le MÉH-telepeken

A Sárvári Járásbíróság hulladékgazdálkodás rendjének bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében állapította meg a vádlottak bűnösségét. Az I. és II. rendű vádlottakat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap -végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett-börtönre, míg a III. rendű vádlottat halmazati büntetésül 90 nap elzárásra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 180.000 forintra, a II. rendű vádlottal szemben 1.008.089 forintra, míg a III. rendű vádlott vonatkozásában 3.765.883 forintra vagyonelkobzást rendelt el. 

A tényállás szerint a büntetett előéletű I. rendű vádlott 2014. december 23 - 2019. augusztus 28. között, az ismeretlen tettestársai által, ismeretlen helyről összegyűjtött, és ismeretlen helyen tárolt ólomakkumulátorokat ismeretlen társaival fokozatosan értékesítette MÉH-telepeken úgy, hogy az I. rendű vádlott segített társainak az ólomakkumulátorok MÉH-telepre történő szállításában és lepakolásában, valamint abban, hogy a nevére kerüljenek értékesítésre a veszélyes hulladékok. Az I. rendű vádlott ily módon a különböző hulladék telephelyekre 33 alkalommal, összesen 10.630,6 kg mennyiségű - nem a saját háztartásában képződött - ólomakkumulátort szállított ismeretlen társaival és működött közre azok értékesítésében. Az I. rendű vádlott a szállításban való segítségért, és az értékesítésben való közreműködéséért ismeretlen társaitól alkalmanként 4000 forintot kapott, azaz a bűncselekmény elkövetése révén 132.000 forint vagyoni haszonra tett szert. 
Az I. rendű vádlott ugyanebben az időszakban nemcsak ismeretlen társai, hanem a büntetlen előéletű II. rendű vádlott által összegyűjtött ólomakkumulátorok szállításában és értékesítésében is közreműködött. Ennek során összesen 1193 kg - nem saját háztartásban képződött - ólomakkumulátort adtak le, amelyekért összesen 234.905 forint vagyoni haszonra tettek szert. Az I. rendű vádlott szintén ebben az időszakban a büntetett előéletű III. rendű vádlott által összegyűjtött ólomakkumulátorok szállításában és értékesítésében is közreműködött. Ennek során összesen 21363 kg - nem saját háztartásban képződött - ólomakkumulátort adtak le, amelyekért a III. rendű vádlott 3.765.883 forint, míg az I. rendű vádlott 40.000 forint vagyoni haszonra tett szert. 
A II. rendű vádlott - az I. rendű vádlottal közös elkövetésén túl, és a közös elkövetés időszakához képest távolabb eső időben - szállított, illetve értékesített még önállóan és a saját nevében ólomakkumulátorokat különböző MÉH-telepekre. A II. rendű vádlott 2016. május 2. – 2017. augusztus 25. között összesen 18-szor szállított és ott értékesített összesen 3854 kg – nem a saját háztartásában képződött – ólomakkumulátort. A II. rendű vádlott a bűncselekmény elkövetésével 781.184 forint vagyoni haszonra tett szert.

A vádlottak az ólomakkumulátorokkal hulladékgazdálkodási tevékenységet végeztek. A vádlottak a veszélyes - és nem háztartási hulladéknak minősülő - hulladékok belföldi gyűjtéséhez, hasznosításához (kezeléséhez), és szállításához, mint hulladékgazdálkodási tevékenységekhez, nem rendelkeztek környezetvédelmi hatósági engedéllyel. Az I. rendű vádlott a bűncselekmények elkövetése révén összesen 180.000 forint, a II. rendű vádlott 1.008.089 forint, míg a III. rendű vádlott 3.765.883 forint vagyoni haszonra tett szert. 

Az ítélet mindhárom vádlottra jogerős.

Szombathely, 2021. október 8.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály