A tilos jelzés ellenére hajtott vonat elé az ittas sofőr

A Kőszegi Járásbíróság 1 rendbeli ittas járművezetés vétsége és 1 rendbeli közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt halmazati büntetésül 300.000 forint pénzbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, továbbá kötelezte 92.399 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott súlyos fokban ittas állapotban, 2018. október 25-én délben egy személygépkocsival közlekedett a 87. számú főút irányába. A vádlott a közút és a Szombathely-Kőszeg vasútvonal szintbeli - fénysorompóval biztosított - kereszteződése előtt a fénysorompó tilos jelzésére megállt, majd a tilos jelzés ellenére mégis behajtott a kereszteződésbe, ahová ekkor érkezett Szombathely irányából 86 km/h sebességgel egy vonat, amely kb. 15 utast szállított. A vonatszerelvényt vezető tanú észlelte a vasúti átjáróba behajtó személygépkocsit, azonban az iker motorkocsi eleje - a tanú által alkalmazott gyorsfékezés ellenére is - összeütközött a gépkocsival, és azt a vasúti sín melletti füves területre lökte, ahol az a bal oldalára dőlve nyerte el véghelyzetét, míg a vonatszerelvény a vasúti pályán megállt.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés c) pontjában írtakon keresztül a KRESZ 19. § (6) bekezdés a) pontjában írtakat, valamint a 39. § (5) bekezdése b) pontjában írtakat is, azaz a biztosított vasúti átjáróra annak ellenére hajtott rá, hogy a fénysorompó nem villogó fehér, hanem piros fényjelzést adott.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2021. július 14.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály