Négy év a barátnőjét bántalmazó vádlottnak

A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt négy év börtönre ítélte a büntetett előéletű vádlottat. Kötelezte továbbá 108.107 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2020. január második felében, ma már pontosabban meg nem határozható időben ismerkedett meg a sértettel. Szerelmi viszony alakult ki közöttük, így 2020 februárjában a vádlott a sértett albérletébe beköltözött. 2020. március közepén, ma már közelebbről meg nem határozható napon, este 22:30 körül közös lakóhelyükön a vádlott -féltékenységből- előzetes szóváltás után bántalmazta a sértettet, őt hajánál fogva rángatta és több ízben pofon ütötte. Ekkor a sértettnek sérülése nem keletkezett. Ettől kezdve azonban a vádlott és a sértett között a vádlott túlzott féltékenysége miatt a kapcsolat kezdett megromlani. 
2020. április 21-én már a délelőtti órákban vitatkozni kezdtek, majd az ittas állapotban lévő vádlott a lakás hálószobájában a sértettet többször ököllel arcon ütötte, eközben őt hajánál fogva rángatta. Ezt követően a vádlott elhagyta a lakást, majd 10 perc múlva egy üveg borral a kezében újra visszament és a nap folyamán folytatta az italozást. 2020. április 22-én a délelőtti órákban a vádlott a konyhaasztalnál ülve ismét boros kólát fogyasztott a közös lakásban, szóváltást provokált a szintén ott tartózkodó sértettel, felróva neki, hogy a kapcsolatuk alatt mennyi pénzt költött már rá. A vádlott egyre feszültebb lett, azzal gyanúsította a sértettet, hogy megcsalta, eközben felállt és odalépve az asztalnál ülő sértetthez ököllel 5-6 alkalommal arcon ütötte őt. A sértett a nappaliba menekült és a kanapéra ült. A vádlott azonban utána ment, felrángatta hajánál fogva a sértettet, szidalmazta és a fejét, fülét, nyakát ököllel ütlegelte, közben követelte, hogy mondja meg kivel csalta meg. A sértettet visszalökte a kanapéra és sportcipőt húzott azért, hogy azzal fogja a sértettet megrugdosni, ha hazudik neki. A sértett félelmében mondott egy nevet, ennek következtében a vádlott egyszer az ülő sértettet jobb ököllel arcon ütötte, amitől a sértett eldőlt a kanapén. A vádlott ekkor hajánál fogva lerántotta a sértettet a kanapéról, majd hajánál fogva a sértett oldalába 3-4 alkalommal belerúgott. A vádlott ezután kiment a konyhába, behozott egy ollót és azzal a sértett kb. 30 cm-es copfját levágta és közben szidalmazta. A bántalmazás után 15:00 óra körül a vádlott - mivel a bor elfogyott - lement a közeli lerakatba italért, ekkor a sértett a lakásból kimenekült és egy tanúhoz menekült, akinek az eseményeket elmondta, és aki végül a rendőrséget és a mentőket is értesítette.

A sértett többszörös sérülései nyolc napon túl gyógyuló sérülések, egy sérülése következményeként jelenleg is súlyos egészségromlás áll fenn nála, továbbá egy sérülése közvetlen életveszély idézett elő a sértettnél. Amennyiben a sértett nem részesült volna gyors, szakszerű orvosi ellátásban, úgy halála elkerülhetetlen lett volna. A sértett sérüléseit közepes, illetve közepes erőt meghaladó erőbehatások okozták.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Szombathely, 2021. július 7.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály