Tapétavágóval vágta meg az arcát

A Szombathelyi Járásbíróság az I. rendű vádlottal szemben garázdaság bűntette és súlyos testi sértés kísérlete miatt büntetővégzésben 220.000 forint pénzbüntetést szabott ki, míg a II. rendű vádlottat – aki a büntetővégzéssel szemben tárgyalás tartását kérte mivel álláspontja szerint jogos védelmi helyzetben volt – garázdaság vétsége miatt 80.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A tényállás szerint a kötekedő magatartást tanúsító I. rendű vádlott 2018. április 28-án 4 óra körül egy szombathelyi kávézó teraszán – ittas állapotban – szóváltásba keveredett a II. rendű vádlottal. Az I. rendű vádlott a vita során a kávézó belső helyiségébe ment, ahová a II. rendű vádlott a „szikét rántasz rám?!” szavak kíséretében követte, majd a kávézóban – ahol a szóváltás folytatódott – a II. rendű vádlott megütötte az I. rendű vádlottat, és köztük rövid dulakodás alakult ki. Ezt követően az I. rendű vádlott a kávézóból az utcára távozott, ahová a II rendű vádlott utána ment, végül az I. rendű vádlott mintegy 100 méterre a kávézótól egy tapétavágó szikével megvágta a II. rendű vádlottat az arcán. A II. rendű vádlott a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett, azonban tekintettel az elkövetés eszközére, az elkövetés módjára, a támadott testtájék anatómiai helyére, a bekövetkezett sérülésnél súlyosabb sérülés kialakulásának közvetlen reális lehetősége is fennállt.

A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban – így a kávézó vendégeiben és dolgozóiban, illetve az utcán tartózkodókban – megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A büntetővégzés az I. rendű vádlottra már korábban jogerőre emelkedett. A II. rendű vádlott jogos védelmi helyzetre való hivatkozását a bíróság nem találta megalapozottnak, a vonatkozásában hozott ítéletet jogerős.

Szombathely, 2021. június 10.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály