Ittasan és bódult állapotban okozott balesetet

A Körmendi Járásbíróság telekommunikációs eszköz útján megtartott előkészítő ülésen 1 rendbeli súlyos testi sértést okozó járművezetés ittas állapotban bűntettében és 1 rendbeli járművezetés bódult állapotban vétségében mondta ki a büntetlen előéletű vádlott bűnösségét.

A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap -végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett- szabadságvesztésre, 500.000 forint pénzbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, továbbá 256.498 forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. 

A tényállás szerint a vádlott 2019. augusztus 25-én 6 óra körül, borult időben, szürkületben, ittas és egyben bódult állapotban közlekedett egy személygépkocsival a 8-as számú főúton Magyarszecsőd felől Körmend irányába. Gépkocsijában elöl jobb oldalon utast szállított. A terhelt személygépkocsijával a főút 161 + 750 km szelvénye térségében áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba, ahol ekkor érkezett a sértett személygépkocsijával. A vádlott gépjárművének bal eleje a terelővonaltól 0,9 méterre összeütközött a sértett személygépkocsijának bal elejével, amelynek következtében a sértett járműve az úttesten megpördült, és a menetirányával szemben, részben az úttesten, részben az út melletti padkán, míg a vádlott személygépkocsija többször megperdülve az úttesten nyerte el véghelyzetét. 

A baleset következtében a sértett zúzódásokat, valamint nyolc napon túl gyógyuló – 4-6 hét tényleges gyógytartamú – súlyos testi sérülést szenvedett el. A sértett személygépkocsijában elöl jobb oldalon ülő utasnak a balesetben nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülései keletkeztek. A vádlottnak a balesetben nyolc napon túl gyógyuló súlyos testi sérülései lettek.

A vádlott a személygépkocsit a közúton úgy vezette, hogy vérében a cselekmény időpontjában 1,57 g/l (ezrelék) alkohol-koncentráció volt, amely közepes fokú ittas állapotnak felel meg. Továbbá a balesetet megelőzően kábítószert, amfetamint is fogyasztott, ami a vérében 13,0 ng/ml koncentrációban volt jelen, így a közúti közlekedésben bódult állapotban vett részt.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2021. március 30.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály