Celldömölk belvárosában verekedőket ítélt el a bíróság

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen három büntetett előéletű férfi bűnösségét mondta ki társtettesként, csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében. Az I. r. vádlottat 9 hónap végrehajtandó börtönre, a II. r. vádlottat 90 nap elzárásra, míg a III. r. vádlottat 10 hónap végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte és elrendelte pártfogó felügyeletét.

A tényállás szerint a vádlottak egy körülbelül tíz fős társaság tagjaiként, ittas állapotban, 2019. március 30-án éjfélkor Celldömölkön, a Szentháromság téren tartózkodtak, ahol zenét hallgattak, hangoskodtak, üvegeket dobáltak, amikor a Kossuth Lajos utca irányából gyalogosan közlekedett a Szentháromság tér irányába egy négy fős társaság. A vádlottak -meglátva az egyébként békésen sétáló tanúkat- feléjük megjegyzéseket tettek, és provokálni kezdték őket, amelynek hatására némi szóváltás alakult ki a két társaság közt, majd a vádlottak a tanúk társaságára támadtak. Ennek során az I. r. vádlott az egyik tanúra rontott, őt megpróbálta megütni, amellyel szemben a tanú kezeinek felemelésével védekezett, de így köztük dulakodás alakult ki, a földre kerültek, ahol az I. r. vádlott ismét megpróbálta megütni a tanút, aki azonban a földön lefogta támadóját. 

Az I. r. vádlott végül a tanú szorításából a tanút megharapva szabadult, és felállt, felhagyott a tanú további bántalmazásával, ehelyett a második tanú felé indult, akinek az irányába több ütést mért, és végül őt a mellkasán el is találta. Ezalatt a II. r. vádlott a harmadik tanúra támadt, akit egy alkalommal ököllel arcon ütött. A III. r. vádlott is csatlakozott a verekedéshez, és ő is többeket megütött a tanúkból álló társaságból, és egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt személyt a földre nyomott, rátérdelt, amely erőszakos magatartásával csak a helyszínre érkező rendőrjárőrök felszólításra hagyott fel. A tanúk a bántalmazás során arc- és kézujj zúzódásokat szenvedték el, amelyek egyaránt nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülések. A tanúk magánindítványt könnyű testi sértés vétsége miatt nem terjesztettek elő.

A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban, így különösen az utcán tartózkodókban, megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Az ítélet mindhárom vádlott vonatkozásában jogerős.

Szombathely, 2021. február 12.