Embercsempészéssel gyanúsított férfit tartóztatott le a Szombathelyi Járásbíróság

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra tartóztatta le azt a szerb állampolgárt, aki szír és iraki migránsokat akart illegálisan Ausztriába juttatni 2020. december 18-án.

A megalapozott gyanú szerint a férfi az általa vezetett kisteherautóba a tizennégy migránst, a román-magyar határ magyar oldalán vette fel azért, hogy az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, okmányok nélküli külföldi állampolgárokat Magyarországon keresztül szállítsa, és őket illegálisan Ausztriába juttassa.

Az M84-es főúton a kisteherautóból kiszálló migránsokat észlelő magyar állampolgár tett bejelentést a 112-re arról, hogy egy német rendszámú dobozos furgonból többen kiszálltak és gyalogosan Gérce fele indultak.

A sárvári rendőrök az állampolgári bejelentés alapján a Gérce közelében defektet kapott kisteherautó vezetőjét 2020. december 18-án délután a tizennégy migránssal együtt elfogták. A migránsokat idegenrendészeti eljárás alá vonták.

Az ügyészség indítványában az eljárás meghiúsítása, a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt kérte a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, amelyet a nyomozási bíró alaposnak talált, ezért elrendelte egy hónapra a gyanúsított letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően.

Szombathely, 2020. december 21.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály