Többszörös visszaeső rab támadt az őrökre

A Szombathelyi Járásbíróság a vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt 3 év fegyházra ítélte, megállapítva, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A terhelt 2018 nyarán szabadságvesztését töltötte a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában egy másik fogvatartottal együtt. 18 óra után rabtársa a cellából jelezte, hogy a terhelt a fürdőben fekszik, rosszul van. A bv. állomány kettő tagja a zárkába ment és felszólították a vádlottat, hogy a fürdőből jöjjön ki. Amikor kijött, rárontott a rabtársára, összeverekedtek, a verekedést csak az őrök felszólítására hagyták abba. A másik fogvatartottat kiküldték a cellából. Ezt követően az egyik őr a  - vérző arcú -  vádlott felé lépett, hogy megnézze a sérüléseit. Ekkor a terhelt ökölbe szorított, felemelt kezével megindult a bv. dolgozók felé, akik azonnal kiléptek a zárkából és rácsukták az ajtót, majd felszólítását követően a tátikán keresztül megbilincselték.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője kóros elmeállapotra hivatkozva, büntethetőséget kizáró ok miatt felmentésért illetve enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Szombathely, 2020. november 18.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály