Szír embercsempészt ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

A bíróság a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év - börtön fokozatban - végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A tényállás szerint a terhelt a Facebookon és a WhatsAppon keresztül felvette a kapcsolatot M. B-vel (szír állampolgár), akivel megállapodott abban, hogy őt és hat szír társát a szerb határtól eljuttatja a magyar-osztrák határig és átviszi őket a határon keresztül Ausztriába. Megegyeztek abban is, hogy személyenként 2.500 eurót fizetnek a terheltnek, amelyet a terhelt akkor kapott volna meg, amikor átjutottak a magyar-osztrák határon és Ausztriában megtettek 20 km-t. Ekkor M. B. megadott volna egy kódot a vádlottnak, aki a kóddal egy törökországi letéti számláról le tudta volna hívni a pénzt. M. B. és további hat szír 2020. november 9-én a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére beléptek.
A vádlott egy Ford Focus személygépkocsival Deszk térségében, az út mellett felvette M. B-t és hat szír társát, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ meg nem engedett módon – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – történő átlépéséhez. A csempészett személyek Ausztriába és Németországba szerettek volna eljutni. A vádlottat a csempészett személyekkel együtt Szombathelyen elfogták.

Az ítélet jogerős. 

Szombathely, 2020. november 13.

Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály