Szombathelyi Törvényszék - Előkészítő ülés egy korábbi halálraítélt trafikrablási ügyében

A Vas Megyei Főügyészség a vádlottat, mint többszörös visszaesőt életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével és fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolja.

A vádlott többszörösen büntetett előéletű, a Kaposvári Katonai Bíróság 1989. február 21-én jogerős ítéletével aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt halálbüntetésre ítélte. A halálbüntetés kegyelemből életfogytig tartó szabadságvesztésre került átváltoztatásra, amelyből a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja 20 évben lett meghatározva. A terhelt ebből a büntetéséből 2009. május 8-án került feltételes szabadságra.

Időközben a Kiskőrösi Járásbíróság a fenti feltételes szabadságot megszüntette, mert a vádlott újabb bűncselekményeket - kiskorú veszélyeztetésének bűntettét és más bűncselekményeket-  követett el és ezért 3 év börtönre ítélte. Az életfogytig tartó szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 5 évvel elhalasztotta.

A vádirati tényállás szerint, az 53 éves vádlott 2018. november 20-án este kerékpárral érkezett egy szombathelyi dohánybolthoz. A vádlott a kerékpárt a közeli autómosónál hagyta, a nála lévő maszkot felvette, és miután bement az üzletbe, a kabátja zsebéből elővette a gáz- és riasztófegyverét, amit az eladónő arcára szegezett és tőle a napi bevétel átadását követelte. A sértett közölte a vádlottal, hogy átadja a pénzt, csak ne bántsa. A vádlott ennek ellenére 21 cm távolságból arcon lőtte a szemüveges eladónőt, és ismét felszólította őt a pénz átadására. A sértett, akinek csípett, könnyezett mindkettő szeme, elindult a pénztárgéphez, a vádlott pedig sürgetve és szidalmazva követte őt, többször megütötte a hátát, nyakát és az arcát. Amikor már majdnem beért a pult mögé, a vádlott jobb lapocka tájékon megütötte, amitől a sértett elveszítette az egyensúlyát, és beesett a pult mögé. Ezt követően a vádlott az eladónő fölé hajolt, hátulról a fejének irányába lőtt, és felszólította, hogy álljon fel, menjen a pénzért a kasszához, miközben megrúgta őt. A folyamatosan könnyező sértett felállt, odament a pénztárgéphez, és elkezdte a vádlottnak átadni a bankjegyeket, aki a pénzt -185.655 Ft-ot - nejlontáskába tette, majd elindult a boltból, de észrevette a sértett mobiltelefonját, amit el akart vinni. Az eladónő megkérte a vádlottat, hogy ne vigye el a telefonját. Miután a sértett megígérte, hogy nem értesíti a rendőrséget, a vádlott visszadobta a pultra a telefont, majd a helyszínről elmenekült, és kerékpárral visszatért lakóhelyére, egy szombathelyi munkásszállóra. A sértett által elszenvedett sérülések 8 napon túl gyógyulnak, de tekintettel a sérülések anatómiai helyére, a sérüléseket okozó eszközre az elszenvedett sérüléseknél súlyosabb, akár életveszélyes sérülés keletkezésének közvetlen, reális lehetősége is fennállt. 

Az előkészítő ülésen a vádlott kérte zárt tárgyalás elrendelését, amelyet a bíróság elutasított. Ezt követően -védőjével való egyeztetés után- az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete vonatkozásában bűnösséget beismerő nyilatkozatot nem tett, vitatta, hogy a sértettnek életveszélyes sérülést okozott. Ezért indítványozta a szakértők tárgyalásra idézését, meghallgatását. A rablást érintően ugyanakkor elismerte a bűncselekmény elkövetését.

A törvényszék 2021. január 20-ára tűzött tárgyalást, amelyre idézi a szakértőket, sértetteket.

Szombathely, 2020. november 6.