Ítélet az ölbői kutyatámadás ügyében

A Szombathelyi Törvényszék 2 év –3 évi próbaidőre felfüggesztett– szabadságvesztésre és 100.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt azt a büntetlen előéletű férfit, aki egy ölbői ház bekerített udvarán tartotta három amerikai staffordshire fajtájú kutyáját, köztük a Yoda nevű kan kutyát, amely megtámadott kettő idős nőt.

A kutyák korábban is ismeretlen módon kijutottak közterületre, illetve a szomszédos ingatlanba a vádlott házából.

Az egyik -77 éves - sértett közvetlen szomszédja a vádlottnak. 2018. december 13-án a sértett délelőtt tűzifát szállíttatott az udvarába. Idős korára tekintettel megkérte a vele szemben lakó 74 éves másik sértettet, hogy menjen át hozzá és a vételár kifizetésénél segédkezzen neki.

A teherautó betolatott az udvarba és annak hátsó részén leborította a földre a tűzifát. A sértettek a lakóházból kilépve tartottak az autó felé. Ekkor a hátsó udvar felől a vádlott kettő kutyája ismeretlen módon átjutott a 77 éves sértett udvarába, a sértettekhez futottak és a Yoda nevű eb megtámadta őket.

A kutyatámadás következtében a 74 éves sértett a bal oldali alkar középső harmad-csuklóízület síkjában, a kéz részleges amputációjával járó harapott sebzését, a bal oldali orsócsont és singcsont éles szélű amputációjával, a verőerek és visszerek, valamint idegek és izmok sérülését szenvedte el. A sérülések közvetett életveszélyt okoztak a sértettnél, a tényleges gyógytartam 4-5 hónapra tehető, és a kéz amputációja miatt a maradandó testi fogyatékosság is megállapítható.

A 77 éves sértett a jobb comb középső -testközeli harmad- oldalsó felszínének „felnőtt tenyérnyi", mély, combcsontig hatoló, anyaghiánnyal járó harapott sebzését a környező lágyrészek és izomzat zúzódásával, valamint a jobb comb előbbiekben megjelölt harapott sebzésétől felfelé „több ujjbegynyi", mélyen zúzódott lágyrészekkel, bőrfolytonosság megszakítás nélküli harapott sebzését, a környező lágyrészek zúzódásával és mindkettő terület, úgynevezett tasakos jellegű lágyrészsérüléseit szenvedte el. A keletkezett sérülések nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülések, a tényleges gyógytartam 2-4 hónap.

A fenti cselekmények azért következtek be, mert a vádlott a kutyáinak biztonságos helyen való tartásáról, szökésüknek megakadályozásáról nem gondoskodott megfelelően, megszegve ezzel az 1998. évi XXVIII. törvény 5. § (1) bekezdésében és a 41/2010 (II.26.) Kormányrendelet 15. § (1) bekezdésében írtakat.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője bizonyítottság hiányában való felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

Szombathely, 2020. június 24.