Ítélet a Zanati úti halálos balesetben

 

A Szombathelyi Járásbíróság 1 év 6 hónap időtartamú –2 évi próbaidőre felfüggesztett– szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki a megengedett sebesség több, mint kétszeresével közlekedett, és okozott halálos balesetet.

 

A büntetlen előéletű vádlott -biztonsági öv használata nélkül- 75-80 km/h sebességgel közlekedett 2019 februárjában Szombathelyen egy Opel Vectrával a Zanati út külső sávjában, ahol a baleset idején 30 km/h volt a megengedett sebesség. Az Opel megcsúszott az eltúlzott sebesség miatt a nedves úttesten egy enyhén jobbra ívelő kanyarban, majd átsodródott a szemközti sávba, ahol 65-70 km/h sebességgel összeütközött a sértett által vezetett, szabályosan közlekedő, 38-42 km/h sebességgel haladó Daewoo Lanos személygépkocsival. Az Opel biztonságos haladási sebessége 44-47 km/h lett volna.

A vádlott gépkocsijával az ütközést követően a közúti aluljáró betonfalának csapódott. A sértett -aki szintén nem használta a biztonsági övét- a helyszínen elhalálozott. Amennyiben a sértett a biztonsági övet szabályszerűen használja, legfeljebb nyolc napon túl gyógyuló, súlyos testi sérüléseket szenvedett volna el.

Az ítélet jogerős.

Szombathely, 2020. június 23.