Embercsempész letartóztatásban

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő ügyben, 1 hónapra elrendelte egy afgán férfi letartóztatását.

A gyanúsított hat éve Magyarországon tartózkodik jogszerűen, oltalmazotti státusszal rendelkezik. A gyanú szerint korábbi budapesti munkahelyén megismerkedett egy honfitársával, akivel megegyezett abban, hogy egy megadott napon afgánokat fog Ausztriába szállítani. A gyanúsított egy bérautóval érkezett a magyar-román határ közelébe, ahol felvett 12 afgán állampolgárt majd elindult velük az osztrák-magyar határ közelébe. A rendőrjárőrök azonban az M86-os autóúton, Nick környékén megállították, majd az ellenőrzés során megállapították, hogy a gyanúsított utasai nem rendelkeznek érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, valamint semmiféle személyes okmányt nem tartottak maguknál.

A bíróság elrendelte az afgán férfi letartóztatását, mert a jelenleg jövedelemmel, vagyonnal, munkahellyel, valamint lakóhellyel sem rendelkező, elmondása szerint a barátai támogatásából élő gyanúsított esetében valószínűsíthető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, illetve elrejtőzne, az eljárás alól kivonná magát. Feltételezhető továbbá, hogy a megélhetését hasonló jellegű bűncselekmény(ek) elkövetésével biztosítaná és szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekmény(eke)t követne el. 

Szombathely, 2020. június 3.