A Szombathelyi Járásbíróság büntetővégzései három közlekedési ügyben

A Szombathelyi Járásbíróság három közlekedési ügyben - két ittas járművezetés és egy cserbenhagyás vétsége miatt indult eljárásban - hozott büntetővégzéseket. 

A járművezetők egyike még tavaly Vasváron, a másik pedig idén január 9-én egy utast szállítva Szombathelyen vezetett enyhe fokban ittas állapotban. A bíróság mindkét vádlottal szemben 150.000,- Ft pénzbüntetést és 6 hónapi „B” kategóriájú közúti járművek vezetésétől eltiltást szabott ki. 
 
A bíróság 168.000,- Ft  pénzbüntetést szabott ki azzal a járművezetővel szemben, aki tavaly nyáron egy tehergépkocsival közlekedett a 87. számú főúton Szombathely irányába, amikor a gépkocsi bal oldali visszapillantó tükre érintőlegesen ütközött a vele szemben közlekedő, DAF gyártmányú nyergesvontatóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvény bal oldali visszapillantó tükrével, amely visszacsapódott és betörte a nyergesvontató vezetőfülkéjének bal oldali üvegét. Az üvegszilánkok a vezetőfülkébe szóródtak. és Személyi sérülés ugyan nem történt, de annak közvetlen veszélye fennállt. A sértett a járműszerelvénnyel az úttest menetiránya szerinti jobb oldali útpadkáján, a baleset helyszínétől mintegy 100 méterre állt meg. A vádlott észlelte az ütközést, a gépkocsival megállt, és gyalogosan a baleset helyszíne felé indult, azonban odáig nem ment vissza, ezt követően anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy van-e olyan személy, aki a baleset során megsérült vagy egyébként segítségnyújtásra szorul-e, továbbhajtott.  A vádlott a baleset bekövetkeztéről a főnökét telefonon a helyszínről értesítette, aki ezt a rendőrség felé is jelentette. A vádlott a balesetet követően megszegte a KRESZ 58. § (1) bekezdésében foglaltakat is, mert – mint a balesettel érintett jármű vezetője – azonnal nem állt meg, és a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére nem nyújtott segítséget.
 
Szombathely, 2020. május 26. 
Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály