Gyógyszertár előtt garázdálkodók kaptak büntetést Szombathelyen

A Szombathelyi Járásbíróság 200 - 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki egy magyar és egy ukrán állampolgárral szemben, társtettesként elkövetett garázdaság szabálysértése miatt.
 
Az elkövetők 2020. március 18-án 10 óra körül, egy szombathelyi gyógyszertár előtt a patikába érkező és várakozó emberekhez odaléptek, szándékosan, hangosan arcon köhögték őket, majd a várakozókat obszcén szavakkal illették. A magyar elkövető többek között azt kiabálta a várakozó embereknek, hogy „Jól megkoronázom a napotokat!”
 
A kihívóan közösségellenes magatartás alkalmas volt arra, hogy az érintettekben megbotránkozást, riadalmat keltsen.
 
Az elkövetők az előkészítő eljárás során érdemi vallomást nem tettek, a szabálysértés elkövetését azonban mindketten elismerték.
A büntetés kiszabása körében a bíróság - az elkövetés helyére és idejére tekintettel - nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a köznyugalom súlyos megzavarását. 
 
A cselekmény elkövetésekor már hatályban volt az a kormányrendelet, amely Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány (Covid-19 vírus) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében. 
 
Szombathely, 2020. április 8. 
 
Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály