Fokozott kedvvel alkalmazzák a szombathelyi bírák a távmeghallgatást

Ma polgári ügyben, tegnap három büntető eljárásban alkalmazta a Szombathelyi Törvényszék és a Szombathelyi Járásbíróság 4 bírája is a távmeghallgatást.

A törvényszék a mai polgári perben a jelenleg a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben lévő fogvatartottat hallgatta meg a rendszeren keresztül és hozott ítéletet a fogvatartott által a Szombathelyi Országos Bv Intézet ellen indított kártérítési perben.

Az emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntető ügyben a törvényszék 3 tanút hallgatott meg a ViaVideo rendszer segítségével, egyet Egerből, kettőt pedig a különleges bánásmódot igénylő minőségük okán elrendelt védelmi intézkedések keretében a Szily János utcai épület egyik tárgyalóterméből.

A járásbírók egyike a társtettesként elkövetett zsarolás bűntette és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárásban a Váci Fegyház és Börtönben lévő vádlottat, míg a Tiszalöki Országos Bv Intézetben lévő sértettet hallgatta meg és hozott ítéletet az előkészítő ülésen. A feltételes szabadságra vonatkozó rendelkezés miatti ügyet pedig a Fővárosi Bv Intézetben lévő fogvatartottra fejezte be a bíróság.

Ezek az ügyek is igazolják a bíróság előtti megjelenéssel járó idő és költség ráfordítások csökkentésének lehetőségét, a tanúk biztonságának növelését, mindemellett erősítik a bíróságok szolgáltató jellegét. Az a tény, hogy két nap alatt mindkét ügyszak négy bírája is élt a lehetőséggel a rendszer elfogadását és bátrabb alkalmazását is megerősíti.

Szombathely, 2019. július 10.