Bírósági tárgyalás a kutyatámadások miatt indult ügyben

A Szombathelyi Törvényszék -dr. Varga Roland tanácsa- bíróság elé állítás keretében tartott tárgyalást a kutyatámadások miatt indult büntetőügyben.

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott nagy testű rottweiler kutyáját úgy tartotta, hogy az udvart egyik oldalról határoló kapun egy mintegy 30cm x 35cm széles lyuk volt. A vádlott erről a tudott, azonban azt többszöri figyelmeztetésre sem javította ki.

2018 májusában a vádlott kutyája átugrotta a kerítést, és nekitámadt H. L. sértettnek, aki egy német juhász kutyát sétáltatott az utcában. A támadásnak az egyik szomszéd vetett véget, aki egy gereblyével elkergette a vádlott kutyáját. A támadás során H. L. sértett jobb alsó alkarján harapott sérüléseket szenvedett, amelyek nyolc napon túl gyógyulóak, tényleges gyógytartamuk 14 nap.

2018 októberében a kapun lévő lyukon kijutva a kutya egy kétéves kisfiúra és nagynénjére támadt rá, úgy, hogy a gyermeket kitépte a nő kezéből, majd a földön tovább marcangolta. Eközben a gyermeket védelmezni próbáló nőre is többször rátámadt. A helyszínre érkező édesanya felkapta a kisfiút és próbált elfutni vele, azonban a kutya őt is támadta, egy alkalommal őt is megharapta.

A támadás következtében a kisfiú arcának mindkét oldalán, nyakának mindkét oldalán, valamint a hajas fejbőrön szenvedett el durva, többszörös harapott sérüléseket. A sérülések jelentős vérveszteséggel jártak, tényleges gyógytartamuk 45 nap, azonban a sérülések helyére és keletkezésük körülményeire tekintettel életveszélyes sérülésnek minősülnek. A súlyosabb, akár halálos kimenetelű eredmény elmaradása annak volt köszönhető, hogy a támadásból a kisfiút sikerült kimenekíteni, és gyors, szakszerű orvosi ellátást kapott.

A bíróság az ügyben a következő tárgyalást 2019. április 24-én tartja, ugyanis szükséges az igazságügyi orvosszakértő meghallgatása a sérülések vonatozásában.

Szombathely, 2019. április 16.