Jóváhagyott egyezség előkészítő ülésen

A Szombathelyi Járásbíróság ma előkészítő ülést tartott B.B és társai ügyében, amelyben a vádat a Budakörnyéki Járási Ügyészség emelte és képviselte.

A tényállás szerint az I. r., II. r. és III. r.  vádlottak szombathelyi lakosok, egymás jó ismerősei. Az I. r. vádlott 2016. november 3-án saját fogyasztás céljából egy lengyel internetes oldalról para-metil-N-etil- norpentedron hatóanyagot tartalmazó vegyületet (kristályt) rendelt. A megrendelt áru vételárát pénzátutalási rendszeren keresztül rendezte. A kozmetikumként megnevezett áru egy futárszolgálat útján érkezett, az I. r.  vádlott a megrendelő neveként egy másik nevet, telefonszámként a saját telefonszámát adta meg.

Az I. r. vádlott szombathelyi szórakozóhelyeken ismerőseit is megkínálta a kristállyal, ezért ismeretségi körében elterjedt annak a híre, hogy kristályt tud szerezni. Az I. r. vádlott a kristályt 2016 novemberétől heti-kétheti gyakorisággal rendelte a csomagküldő web-áruházból. A megérkezett kristályt az I. r. vádlott előbb a szombathelyi irodájában, később egy kft-nek az irodájában adagolta. A kiadagolt port adagonként (kb. 0,5 gr/adag) 2.000-2.500,- forintért árulta.

Az I. r. vádlott az egyre bővülő vevőkör kiszolgálásába 2016 év végétől – pontosan meg nem határozható időponttól – bevonta a II. r. vádlottat. Az I. r.  vádlott rendelkezése szerint a II. r.  vádlott a kiporciózott kristályt adagonként 2.500,- forintért árulta, adagonként 500-700,- forint jutalék ellenében.

Az I. r.  vádlott a II. r. vádlottnak átadott egy +3630-as hívószámú mobiltelefont. A II. r.  vádlott az I. r. vádlott utasításai szerint ezen a telefonon keresztül a tartotta a kapcsolatot a vásárlásra jelentkező vevőkkel, a hívások során megegyeztek a kristály megrendelt mennyiségében és az ügylet lebonyolításának helyében. A vevők által megrendelt mennyiséget a II. r. vádlott jelezte az I. r.  vádlott felé, majd az I. r.  vádlott által kiadagolt mennyiséget a II. r.  vádlott adta el a vevőknek. Az ügyletekből befolyt összeggel ezt követően számolt el a II. r.  vádlott az I. r.  vádlottnak.

2017 áprilisától a II. r.  vádlott már nem vett részt a kristály értékesítésében.

Az I. r.  vádlott döntése nyomán a II. r.  vádlott helyét a III. r.  vádlott vette át. A III. r.  vádlott megkapta a korábban a II. r.  vádlott által használt +3630-as hívószámú telefont a vásárlókkal történő egyeztetésekre és használhatta a kft. tulajdonát képező Mercedest az ügyletek lebonyolítására. A vevőkkel ezentúl a III. r.  vádlott tartotta a kapcsolatot és a megrendelt, majd az I. r. vádlottól átvett kristályt a III. r.  vádlott adta el a vevőknek, adagonként 2.500,- forintért. Az ügyletekből befolyt összeget a III. r. vádlott átadta az I. r.  vádlottnak. Az I. r., II. r. és III. r.  vádlottak az I. r.  vádlott szervezésével és irányításával mintegy 20 személyből álló vevőkört alakítottak és szolgáltak ki rendszeresen.

2017. szeptember 15-én 18 óra körül Szombathelyen a Szűrcsapó utca és a Hazatius Ferenc utca sarkán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Elleni Osztályának nyomozói intézkedés alá vonták az I. r. és a III. r. vádlottakat a Mercedesben. Az I. r. és a III. r. vádlottak a jármű ablakából kidobtak egy 20x30 cm-es műanyag tasakot benne 20 db, 4x10 cm-es simítózáras műanyag tasakkal. A tasakokban egyenként 0,6 g kristályos por volt. Kidobtak továbbá egy 20x30 cm-es műanyag tasakot, benne 8 db 4x10 cm-es simítózáras műanyag tasakkal, melyekben egyenként 0,6 g kristályos por volt. A járműből előkerült egy mérleg, 98 db 4x10 cm-es simítózáras műanyag tasak és 285.500,- forint készpénz. A lefoglalt 20 db simítózáras műanyag tasak 6,81 g kristályos anyagot, a 8 db simítózáras műanyag tasak 2,02 g kristályos anyagot tartalmazott. A nyomozó hatóság ezután házkutatást tartott. 

A vádlottak az egyezséggel egyezően beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság végzésével jóváhagyta a Be. 735. § alapján a Budakörnyéki Járási Ügyészség és a vádlottak között létrejött és jegyzőkönyvbe foglalt egyezségeket, mivel annak feltételei fennálltak és a jóváhagyás bíróság általi megtagadásának a törvény szerint nem volt helye.

A bíróság a vádlottakat 1-1 rb. társtettesként, bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek és a megkötött egyezség szerint az I. r. vádlottat 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett; a II. r. és III. r. vádlottakat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte jogerősen.

A vádlottak bűnösségét a bűnösség beismerésére, az egyezség jóváhagyására és az ügyiratokra alapította. A bíróság az ítéletében sem a vád szerinti tényállástól, sem a minősítéstől, sem az ügyész által indítványozott büntetéstől nem térhetett el.

Szombathely, 2018. október 25.