Jogerős ítélet született S. R-né életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult ügyében

A Szombathelyi Törvényszék -dr. Pup Csilla tanácsa- ma tárgyalta bíróság elé állítás keretében S. R-né életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult ügyét és hozott benne jogerős ítéletet.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2017. december 30-án 18 óra körül egy szombathelyi lakásban szóváltásba keveredett a férjével (sértett), mivel a sértett ittasságánál fogva durván becsmérelte.

A vádlott eközben a konyhaszéken ülve almát hámozott egy 23.6 cm hosszúságú, 12 cm pengehosszúságú műanyag nyelű késsel. A vádlott felszólította a sértettet, hogy hagyja őt békén, inkább feküdjön le a szobába. A sértett -hátat fordítva a vádlottnak- elindult a szobába, ekkor a vádlott felugrott a székről és a késsel egyszer, felülről lefelé irányuló mozgással a bal lapockacsont külső harmadában hátba szúrta.

A sértett nem vette észre a szúrást és lefeküdt aludni, majd a 22 óra körül hazaérkezett lányának, később fiának hátfájásról panaszkodott. A családtagjai mindezt ittasságának tudták be és rövid szóváltás után alvásra hívták fel.

Másnap délelőtt -mivel a sértett panaszai fokozódtak- a családtagok mentőt hívtak, majd a kórházban életmentő műtétet hajtottak végre a sértetten.

A sértett sérülése súlyos, közvetlenül életveszélyes sérülés, tényleges gyógytartama 4 hét. A sértett életét a még időben elvégzett orvosi beavatkozás mentette meg.

A bíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat jogerősen.

A törvényszék a büntetés kiszabásnál nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a nagyfokú sértetti közrehatást, ugyanis a vádlottat az alkoholista életmódot folytató sértett -az akkor még kiskorú gyermekei előtt is- évtizedek óta szóban megalázta, tettleg bántalmazta, emiatt azonban segítséget sohasem kért. A vádlott jelen cselekményét ezen folyamatos és eddig eltűrt megaláztatása váltotta ki.

Szombathely, 2018. január 25.